Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Διάπλους του Βορείου Αιγαίου με καγιάκ. Ελάτε συνταξιδιώτες!

Το δίδυμο Κώστα Μανατάκη - Άγγελου Χριστοφίδη, μετά τον περσινό διάπλου του νοτίου Αιγαίου για το "Χαμόγελο του Παιδιού", επιστρέφουν για μια ακόμη απαιτητική μεγάλη θαλασσινή διαδρομή με sea kayaks, για ένα εξίσου ευγενή σκοπό: το Διάπλου του Βορείου Αιγαίου με καγιάκ, για την "Κιβωτό του Κόσμου".
Το "Καγιακολόγιο", όπως και πέρυσι, θα παρακολουθήσει την προσπάθεια του Άγγελου και του Κώστα και θα σας ενημερώνει για τις εξελίξεις. Στη σελίδα facebook του Διάπλου, μπορείτε βέβαια να έχετε μια πιο άμεση ενημέρωση.
Ευχόμαστε καλή δύναμη στα παιδιά και καλές θάλασσες!


O Διάπλους του Βορείου Αιγαίου με καγιάκ, για την "Κιβωτό του Κόσμου".

210 ναυτικά μίλια με κουπί για τα παιδιά της Κιβωτού. Αποπλέουμε στις 9 Σεπτεμβρίου 2012 από Σιθωνία Χαλκιδικής για Ερέτρια, μέσω Σποράδων. Ελάτε συνταξιδιώτες!
Κάθε φορά που πιάνεις στεριά μετά από ένα ναυτικό ταξίδι δύο διαδοχικά πράγματα συνήθως συμβαίνουν μέσα σου. Το πρώτο είναι η ευγνωμοσύνη που νιώθεις απέναντι στη θάλασσα, καθώς χωρίς την γενναιοδωρία της δύσκολα θα μπορούσες να το ολοκληρώσεις. Το δεύτερο είναι η σκέψη του πότε θα μπορέσεις να επιστρέψεις και πάλι στην αγκαλιά της.
Οπότε, η επιτυχής περάτωση της περυσινής αποστολής μας, τα 250 ναυτικά μίλια από την Εύβοια έως την Κρήτη με καγιάκ, σήμαινε ότι αργά ή γρήγορα θα ξεκινούσαν οι αναζητήσεις και για την επόμενη. Διάφορες ιδέες για υποψήφιες διαδρομές άρχισαν να αναλύονται πάνω από τους ναυτικούς χάρτες, μέχρι που καταλήξαμε: Αφού είχαμε ήδη κάνει το μισό Αιγαίο, στον κάθετο νοητό άξονα, γιατί να μην επιχειρήσουμε και το άλλο μισό, ώστε να ενωθεί νοερά αυτός ο θαλασσινός δρόμος από Βορρά προς Νότο;

Το σχέδιο πλεύσης αποφασίστηκε: Απόπλους από το νοτιότερο άκρο της Σιθωνίας Χαλκιδικής, ενδιάμεσοι σταθμοί στις Σποράδες και τελικός προορισμός το σημείο από το οποίο αποπλεύσαμε πέρσι για Κρήτη, η Ερέτρια. Συνολική απόσταση στον χάρτη, 210ν.μ.
Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, ο απόπλους θα πραγματοποιηθεί κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Σεπτέμβριου 2012. Από το άκρο της Σιθωνίας, το Πόρτο Κουφό, ανοιγόμαστε στο Βόρειο Αιγαίο βάζοντας πλώρη για Ψαθούρα, στα 30ν.μ. Από την ακατοίκητη Ψαθούρα συνεχίζουμε σε Γιούρα, πιάνουμε στην Κυρά Παναγιά και ακολούθως στο μεγαλύτερο νησί του Θαλάσσιου Πάρκου, την Αλόννησο. Οι επόμενοι σταθμοί είναι η Σκόπελος και η Σκιάθος, πριν εισέλθουμε σε Τρίκερι και δίαυλο Ωρεών. Το τελευταίο σκέλος αποτελεί ο βόρειος Ευβοϊκός κόλπος, με σταθμούς στον Άγιο Γεώργιο, στην Αιδηψό, στη Λίμνη Ευβοίας, στα Πολιτικά και στη Χαλκίδα. Για την τελευταία μέρα, αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι εκεί, θα έχουν απομείνει τα τελευταία 15ν.μ. από τη Χαλκίδα μέχρι την Ερέτρια, όπου και θα γίνει ο τελικός κατάπλους. Η εκτιμώμενη διάρκεια του ταξιδιού είναι 15 ημέρες.


Όπως η περυσινή αποστολή μας, έτσι κι αυτή είναι απόλυτα συνυφασμένη και με έναν κοινωνικό σκοπό. Το ταξίδι του 2011 αφιερώθηκε στο Χαμόγελο του Παιδιού, το φετινό του 2012 αφιερώνεται στην Κιβωτό του Κόσμου, κοινός παρονομαστής και για τους δύο οργανισμούς μια συγκινητική ιστορία και η αγνή, ανιδιοτελής προσφορά εκατοντάδων εθελοντών για τα παιδιά και την οικογένειά τους.
Μέσω της φετινής μας ναυτικής αποστολής δίνουμε απλώς ένα μικρό έναυσμα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να στηρίξουν την Κιβωτό του Κόσμου στο έργο της, από όποια πλευρά και με όποιον τρόπο μπορεί και επιθυμεί ο καθένας. Ακόμη και η μικρότερη συνεισφορά, ηθική, πνευματική ή υλική, αποκτά τεράστια σημασία μέσα στην δίνη αυτής της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που μας τραβάει με εκθετικά αυξανόμενη ένταση προς τον πυθμένα. Αυτό που τώρα προέχει είναι να δώσουμε ένα χέρι, τραβώντας δυνατά στην επιφάνεια πρώτα εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ελάτε συνταξιδιώτες σε αυτό το ταξίδι του South Evian Gulf team για τα παιδιά της Κιβωτού.

Με τιμή,
Οι κωπηλάτες
Κώστας Μανατάκης, Άγγελος Χριστοφίδης

Η Κιβωτός του Κόσμου – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Υπό την φροντίδα της Κιβωτού βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 400 παιδιά, εκ των οποίων περί τα 50 φιλοξενούνται μόνιμα. Βασική αρχή της Κιβωτού καθώς και του πατέρα Αντωνίου προσωπικά, είναι τα παιδιά να διαμένουν μαζί με την μητέρα τους, σε δικό τους σπίτι, το μίσθωμα του οποίου καλύπτει η Κιβωτός. Στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού τα παιδιά σιτίζονται, παρακολουθούν φροντιστήρια για το σχολείο τους, μαθαίνουν γλώσσες και μουσική και ψυχαγωγούνται. Παράλληλα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις η μητέρα του παιδιού δεν διαθέτει καν ασφάλεια. Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες τόσο σε εθελοντικό, έμψυχο δυναμικό, όσο και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.


Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2012-2013 υπάρχει ανάγκη για εθελοντές των ακόλουθων ειδικοτήτων:

-Εκπαιδευτικοί 1ης και 2ης βαθμίδας
-Καθηγητές μουσικής
-Καθηγητές πληροφορικής
-Παιδίατροι
-Οδοντίατροι
-Φαρμακοποιοί
-Νοσηλευτές
-Γυμναστές
Αν φέρετε κάποια από τις παραπάνω ειδικότητες και διαθέτετε χρόνο και διάθεση για εθελοντική προσφορά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κοινωνική λειτουργό της Κιβωτού του Κόσμου κα Αγγελική Κορομηλά (+30 210 5141935), η οποία πρόθυμα θα σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να συμβάλλετε.

Αν είστε παραγωγός ή ελληνική εταιρεία εγχώριας παραγωγής και επιθυμείτε να διαθέσετε οποιοδήποτε είδος προς την Κιβωτό, π.χ. τρόφιμα, φάρμακα, είδη ένδυσης και υπόδησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Διευθύντρια της Κιβωτού κα Μαρίνα Κατσίμπαλη (+30 210 5141935), που επίσης από την πλευρά της θα σας δώσει όσες πληροφορίες χρειάζεστε.

Τέλος, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να στείλετε ένα sms στο 54232 (2,46€/sms, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή να κάνετε μία κατάθεση στους κάτωθι λογαριασμούς της Κιβωτού, με όνομα δικαιούχου «Κιβωτός του Κόσμου»:

Eurobank: 0026 0178 870100 872073

ΙΒΑΝ: GR3702 60 178 0000 8701 0087 2073

SWIFT / BIC: EFGBGRAA (Για Εξωτερικό)

Τράπεζα Πειραιώς: 5023 – 032595 - 870

IBAN: GR38 0172 0230 0050 2303 2595 870

Μετά την προσφορά σας, αν σας είναι απαραίτητη η έκδοση και ταχυδρομική αποστολή του αντίστοιχου παραστατικού είσπραξης, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κιβωτό στο 210 5141935 (9:00πμ-5:00μμ), για επιβεβαίωση των στοιχείων του δωρητή.

Από την πλευρά της δικής μας ομάδας, όλων των αθλητών, του επιστημονικού προσωπικού και των εθελοντών του South Evian Gulf team, θέλουμε να σας εκφράσουμε προκαταβολικά τις θερμότερες ευχαριστίες μας.

Προσφορές από Υποστηρικτές

Αναμένουμε ήδη τις πρώτες προσφορές προς την Κιβωτό σε είδη πρώτης ανάγκης, από Έλληνες παραγωγούς και ελληνικές εταιρείες εγχώριας παραγωγής. Η συγκεκριμένη ενότητα θα ανανεώνεται συνεχώς, με ξεχωριστή αναφορά σε όλους όσους διαθέσουν μέρος της παραγωγής τους για τον σκοπό αυτό.

Eπιχειρησιακή υποστήριξη

Την γενική εποπτεία της αποστολής έχει και φέτος ο Άγγελος Μηνούδης, πλωτάρχης της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ. και εις εκ των ιδρυτών του South Evian Gulf team. Την καθημερινή μετεωρολογική πρόγνωση θα παρέχει η Χρυσούλα Πέτρου, εν ενεργεία μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και την τεχνική υποστήριξη ο καθηγητής Γιώργος Κασιμίδης.

Έτοιμοι για την παροχή θαλάσσιας αρωγής και υποστήριξης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα είναι οι χειριστές PWC του South Evian Gulf team Χρήστος Φλεβοτόμος και Ορφέας Καλαφάτης, καλύπτοντας τη θαλάσσια περιοχή από την Κυρά Παναγιά έως τη Σκιάθο.

South Evian Gulf team

Ιδρύθηκε το 2010 από τους Άγγελο Χριστοφίδη, Άγγελο Μηνούδη, Κώστα Μανατάκη και Χρήστο Φλεβοτόμο, με όχημα την βαθιά αγάπη για τη θάλασσα και τα ναυτικά ταξίδια και με στόχο τη μικρή συμβολή στη δημιουργία μιας κοινωνίας θεμελιωδών αξιών, σεβασμού, ισότητας και αλληλεγγύης. Μέσω ειδικά σχεδιασμένων ναυτικών αποστολών το South Evian Gulf team αγωνίζεται για τις αξίες του τόσο στο συμβολικό πεδίο των ιδεών, όσο και στο πιο πρακτικό της υποστήριξης οργανισμών που βρίσκονται στο πλευρό των πιο ευπαθών ομάδων της κοινωνίας.

Ψυχή του South Evian Gulf team είναι οι άνθρωποί του. Αθλητές και θαλασσινοί που εκπαιδεύονται διαρκώς κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, επαγγελματίες μετεωρολόγοι και ναυτικοί, γιατροί και μηχανικοί, όλοι συνειδητοποιημένοι εθελοντές των οποίων η προσωπική βελτίωση συμπορεύεται απαρέγκλιτα με την επιθυμία προσφοράς προς το σύνολο.

Πρώτη αποστολή της ομάδας από την ίδρυσή της υπήρξε ο Διάπλους Αιγαίου με καγιάκ για το Χαμόγελο του Παιδιού, το 2011, ένα ταξίδι 250 ναυτικών μιλίων από την Εύβοια έως την Κρήτη μόνο με κουπί, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την θεραπεία παιδιών με προβλήματα υγείας. Παρά την ιδιαίτερη δυσκολία του εγχειρήματος, ο επαγγελματισμός, η μεθοδικότητα, το πάθος, ο σεβασμός προς τη θάλασσα και η αρμονική συνεργασία όλων των μελών της ομάδας ήταν αυτά που το έκαναν πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι δίπλα μας

Από τις μεγαλύτερες χαρές που μπορεί να ζήσει κανείς είναι η συνεργασία με συνανθρώπους του για έναν σκοπό, που όλοι από κοινού αντιλαμβάνονται ως σημαντικό. Και αν ισχύει ότι η μεγαλύτερη τύχη και ο μεγαλύτερος πλούτος για κάποιον είναι να έχει τους σωστούς ανθρώπους δίπλα του, τότε μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου τυχερό και πλούσιο. Για μένα, σωστός είναι ο άνθρωπος αυτός που στέκεται δίπλα σου ως υπόδειγμα αρετής και σε διδάσκει με το παράδειγμά του. Είναι οι άνθρωποι που σου εγείρουν την συνείδηση, τη σκέψη, την κρίση και τη φαντασία. Είναι αυτοί που σε εκπαιδεύουν στην επίλυση προβλημάτων, σε βοηθούν να αποκτήσεις μια ολιστική αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο και σου διδάσκουν τη δύσκολη τέχνη του διαρκούς αγώνα για αυτά που αξίζει να αγωνίζεται κανείς. Είναι οι αληθινοί δάσκαλοι της ζωής.


Κάτω από αυτό το πρίσμα, κάθε μου κουπιά και σε αυτό και σε προηγούμενα ταξίδια δεν είναι απλώς η ακροτελεύτια φάση μιας τεχνικής και μυϊκής παραγωγής ισχύος. Είναι, θα έλεγα, περισσότερο, η τελική απόληξη όλων όσων διδάχθηκα μέχρι τώρα από τους ανθρώπους που είχα και έχω δίπλα μου: Τους γονείς και τον αδερφό μου. Τον ξάδερφο και δάσκαλό μου στην ναυτική τέχνη Άγγελο Μηνούδη. Τους δασκάλους μου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ισμήνη Τριάντη, Δημήτρη Πλάντζο, Βασιλική Παππά, Αμαλία Βλαχοπούλου και Αγλαΐα Κωστοπούλου. Τους αδερφικούς φίλους και συναθλητές μου στην ομάδα Χρήστο Φλεβοτόμο και Ορφέα Καλαφάτη. Όλους τους φίλους μου από την Αθήνα, την Κρήτη, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τα Γιάννενα.

Μεγάλη ευγνωμοσύνη οφείλω και σε όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αγκάλιασαν την ιδέα και αυτού του ταξιδιού, προσφέροντας αμέριστη ηθική υποστήριξη και εξειδικευμένη γνώση για μία ακόμη φορά, είτε και κάτι χειροπιαστό προς την Κιβωτό. Στους αγαπητούς μου Στάθη και Ειρήνα Αθανάσογλου, που όλη τους η ζωή διέπεται από το πνεύμα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο καθώς και στον Κων/νο Πανάρα που είναι δίπλα μας στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα. Στην αγαπητή μου Ρίκυ Πουτουρούδη, που αμέσως ευαισθητοποιήθηκε καλώντας τοπικούς παραγωγούς του Δήμου Δομοκού να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια -και ήδη είναι καθ’ οδόν οι πρώτες αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα παραδώσουμε στην Κιβωτό πριν φύγουμε για το ταξίδι. Στον δάσκαλό μας στη μετεωρολογία Γιώργο Κασιμίδη και στην εκλεκτή μετεωρολόγο μας Χρυσούλα Πέτρου, που θα μας παρακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια και αυτού του ταξιδιού. Στον καπετάν Αντώνη Αλοίμονο του Ναυτικού Ομίλου Τήνου, για τα διδάγματα μιας επαγγελματικής αλλά και εθελοντικής ναυτικής πορείας δεκαετιών που μοιράζεται μαζί μας. Στον μηχανικό μας Χαράλαμπο Πολυμενάκη που δεν γνωρίζει όρια και κόπωση όταν έρχεται αντιμέτωπος με οποιοδήποτε μηχανικό πρόβλημα, καθώς και στον καραβολάτρη μας Διονύση Γερολυμάτο. Στους γιατρούς της ομάδας μας Παναγιώτη Μαραγκουδάκη και Δημήτρη Χατζηκουτούλη, τους οποίους και θέλω να καλωσορίσω στο team. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω, επίσης, στους αγαπητούς μου συναδέλφους Σταύρο Κοσμετάτο και Γιώργο Μόσχο καθώς και στη φίλη μου Έφη Ζανίκα για την συμβολή τους στον σχεδιασμό του project και το αγνό ενδιαφέρον τους.
Για την μεγάλη τύχη, τέλος, να έχω συνταξιδιώτη και σε αυτή την αποστολή τον πλέον θρυλικό Έλληνα κωπηλάτη και πάνω απ’ όλα Άνθρωπο, Κώστα Μανατάκη, δεν υπάρχουν ίσως λέξεις για να την αποδώσουν στη σωστή της διάσταση.

Άγγελος Γ. Χριστοφίδης


Για μια κοινωνία χωρίς στερήσεις

Ενας καλός φίλος μου και εξαιρετικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων μου είπε πως αυτό που κάνουμε είναι πρώτα φιλοσοφία ζωής και μετά αθλητισμός… Δεν έχουμε κανένα οικονομικό όφελος και καμία οικονομική στήριξη από κανέναν γι’ αυτό που κάνουμε. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς όμως θέλουμε να προσφέρουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, να δώσουμε ένα μήνυμα για άλλη μια φορά χωρίς να επιζητούμε τίποτα για τον εαυτό μας, αλλά να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε κυρίως τα παιδιά που έχουνε ανάγκη. Δεν μας ενδιαφέρουν χρώματα και σύνορα αλλά το δικαίωμα να ζούνε όλοι όπως τους αξίζει, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ανισότητες και χωρίς στερήσεις στα πιο βασικά πράγματα.


Είμαστε έτοιμοι να μπούμε πάλι στο απέραντο γαλάζιο και να ξεκινήσουμε άλλο ένα ταξίδι, ευχόμενοι να τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά. Εχουμε την τύχη όμως να είναι κοντά μας μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που δούλεψε και θα δουλεύει όλο αυτό το διάστημα για να μας παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πιθανή δυσκολία. Ηδη ο Άγγελος έκανε μια εκτενή αναφορά με ευχαριστίες προς όλους αυτούς τους ανιδιοτελείς φίλους μας. Τους ευχαριστώ κι εγώ απ την καρδιά μου και χαίρομαι περισσότερο γιατί ο κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την Κιβωτό του κόσμου.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τους δικούς μου ανθρώπους που πάντα με στηρίζανε και με στηρίζουν σε κάθε δύσκολη στιγμή και δείχνουν κατανόηση παρά τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ όμως ανήκει στον κόσμο που θα ανταποκριθεί με οποιονδήποτε τρόπο, σ’ αυτούς τους άγνωστους φίλους που μας έδωσαν πέρυσι τις μεγαλύτερες συγκινήσεις με τα λόγια τους και την προσφορά τους.

Τέλος, για τον συνταξιδιώτη και σύντροφο Άγγελο δεν έχω λόγια… Στην περυσινή σκληρή δοκιμασία, η θάλασσα, το κύμα, οι ατελείωτες ώρες δίπλα-δίπλα, μας σμίλεψαν, μας λείαναν σαν μια πέτρα, και από τότε δέσαμε σαν άνθρωποι, σαν χαρακτήρες, σαν ομάδα, μέσα στο νερό γινόμαστε ένας άνθρωπος, ένας κτύπος της καρδιάς, μια ανάσα. Έτσι, είμαι σίγουρος πως τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο για να ζήσουμε πάλι την συγκίνηση από τις αγκαλιές και τα χαμόγελα την ώρα που θα μπαίνουμε στο λιμάνι της Ερέτριας… Ό,τι και να πω για τον Άγγελο λοιπόν θα είναι λίγο, ένα μεγάλο ευχαριστώ σύντροφε για κάθε στιγμή που ζήσαμε…

Αυτό το ταξίδι το αφιερώνω στον πατέρα μου, που έφυγε απ την ζωή πριν ένα χρόνο, και με όλη μου την καρδιά στον μικρό Οδυσσέα και την Χαρούλα

Κώστας Μ. Μανατάκης


Κατηγορίες ανθρώπων

Νιώθεις πολλές φορές ότι γνωρίζεις τον εαυτό σου τόσο καλά και αρχίζεις να συμβιβάζεσαι με ένα τρόπο ζωής καθιερωμένο και προσαρμοσμένο στα σωστά και ορθά πρότυπα που επιφέροουν την κοινωνική αποδοχή. Επίσης νιώθεις ότι η ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες δεν σου αρμόζει πια, σταματάς να είσαι παιδί και ωριμάζεις σε ένα λανθασμένο και δυστυχισμένο κόσμο, αυτόν των “μεγάλων ανθρώπων”. Αυτή είναι μια κατηγορία ανθρώπου που ενώ θέλει, δεν τολμά.

Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπου, η κατηγορία του adventurer. H απόδοση του adventurer στα ελληνικά δεν μπορεί να αποδοθεί πλήρως γιατί ο τελευταίος δεν είναι ο τύπος που κυνηγά μόνον την περιπέτεια. Aντίθετα κυνηγά την ελευθερία στην ζωή, την αυτοβελτίωση και την πραγμάτωση στόχων ή αξιών στην ζωή που για τους πολλούς είναι ψιλά γράμματα μεσα στην δηλητηριασμένη καθημερινότητα που ζουν.

Τι ζητά λοιπόν ένας σύγχρονος adventurer; Αν ρωτούσες κάποιους από αυτούς όπως ο John Mc Gregor το 1860 ή ο Andrew McAuley το 2007 θα σου έλεγαν ότι η εκπλήρωση ενός στόχου είναι το ταξίδι εκείνο που θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, θα σου δώσει ικανοποίηση ότι έκανες κάτι σπουδαίο ίσως και τρελό για μερικούς, ότι τόλμησες αυτό που άλλοι δεν τολμούν και ότι εσύ πιστεύεις σε ιδανικά τα οποία σου δίνουν ζωή, ενέργεια και πάθος ανεξάντλητο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο αγαπημένος μου ξάδελφος Άγγελος και ο καλός μου φίλος Κώστας. Για άλλη μια φορά, μια αποστολή, ένα ταξίδι, ένας σκοπός, πλεγμένα όλα σε μια πανέμορφη ναυτική περιπέτεια σε διαφορετικά φ και λ με αρωγούς όλους εμάς αλλά και Tη Μεγαλόχαρη, η oποία θα τους προστατεύει διαρκώς μέχρι το τέλος του ταξιδιού τους.

Ευχαριστώ θερμά όσους γνωρίζω, αλλά και όσους δεν γνωρίζω οι οποίοι βοήθησαν ή θα βοηθήσουν τα παιδιά και σε αυτό το ταξίδι και μακάρι να με αξιώσει ο Θεός να συμμετάσχω μελλοντικά μαζί τους σε ένα ανάλογο κωπηλατικό οδοιπορικό. Καλές θάλασσες, καλή δύναμη και αν συναντήσετε το Γιούσουρι στην ρότα σας απλά ξεριζώστε το!

Αγγελος Ι. Μηνούδης


Οι στιγμές της ζωής

Φανταστείτε να κυλάει η ζωή χωρίς προβλήματα, να ξυπνάτε κάθε πρωί χαρούμενοι παίρνοντας το πρωινό σας στο κρεβάτι, να πηγαίνετε στην εργασία σας ξένοιαστοι έχοντας απλά δύο ραντεβού και το κλείσιμο μερικών εκκρεμοτήτων, το απόγευμα να γυρνάτε στην αξιολάτρευτη οικογένειά σας που σας περιμένει για να πάτε μαζί στο πάρκο και το βράδυ να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά στην Nova ή ένα καλό δείπνο με τους φίλους σας. Φανταστείτε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο ιδανικό σενάριο θέλετε, να μπορούσε να συμβεί κάθε, μα κάθε ημέρα που περνάει. Σταματήστε τώρα να φαντάζεστε και ας έρθουμε λίγο στην πραγματικότητα… η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και ο νόμος των πιθανοτήτων δεν επιτρέπει να συμβαίνουν όλα τα ιδανικά σενάρια μαζί.
Αλλά που είναι το κακό σε αυτό; Κάθε δυσκολία, κάθε αναποδιά, κάθε αβαρία που συναντάμε, μας προετοιμάζει για τις επόμενες ρότες στην ζωή μας. Οι εμπειρίες που αποκτάμε και ο τρόπος που τις ερμηνεύουμε εν τέλει, ορίζουν ως τον μεγαλύτερο βαθμό αυτό που πραγματικά είμαστε.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην θάλασσα. Δεν γίνεται κάθε μέρα ο καιρός να είναι αίθριος, με ασθενείς ανέμους έχοντας την θερμοκρασία σταθερά στους 28 βαθμούς και να είναι παντού κάλμα, χωρίς την παραμικρή υποψία κύματος. Και πάλι, προσωπικά δεν βλέπω που είναι το κακό σε αυτό… Η ζωή είναι ωραία, με τις χαρές της και τις αναποδιές της. Και η θάλασσα έχει την ομορφιά της, στον καλό και στον άστατο καιρό. Κάθε νέα εξόρμηση στην θάλασσα είναι για μένα μια μοναδική εμπειρία που με γεμίζει ανεξαρτήτως καιρού και συνθηκών και αυτό το οφείλω σε ανθρώπους που με ώθησαν προς τα εκεί.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τον Άγγελο Χριστοφίδη όπου με την αγάπη του για την θάλασσα, αρκετά χρόνια πριν, μου έδειξε τον δρόμο για να την αγαπήσω και εγώ με την σειρά μου. Τον Δημήτρη Χανιώτη που με την εμπειρία του και την αφοσίωσή του στην θάλασσα, μου άνοιξε τον δρόμο διδάσκοντας τις αρχές της ναυτικής κουλτούρας. Την ομάδα μας, South Evian Gulf team, που με την όρεξη και το μεράκι όλων, έχει χαράξει, χαράσσει και θα χαράσσει στο μέλλον τον δρόμο κρατώντας τον διάπλατα ανοιχτό.
Επίσης οφείλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους κοντινούς μου φίλους που συμμερίζονται την αγάπη μας για την θάλασσα και κατανοούν την αφοσίωσή μου σε αυτή. Καθώς και μια θηλυκή ύπαρξη που με την θετική της αύρα συμπληρώνει τις όμορφες στιγμές έξω από τον υδάτινο κόσμο.
Τέλος, για τον φετινό διάπλου ευχαριστώ εγκάρδια όλους όσους βοηθούν να πραγματοποιηθεί και όσους πιστεύουν στον σκοπό του και εύχομαι στον Άγγελο και τον Κώστα να κερδίσουν για ακόμα μια φορά μοναδικές στιγμές που θα τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους.

Χρήστος Η. Φλεβοτόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου