Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Διάπλους νότιου Αιγαίου. Από Εύβοια στη Κρήτη με καγιάκ

Ένας παλιός γνώριμος του Καγιακολογίου επιστρέφει. Πρόκειται για τον Κώστα Μανατάκη, τον άνθρωπο που με το που μπήκε σε καγιάκ βάλθηκε να γυρίσει την Ελλάδα, με πετυχημένους περίπλους της Κρήτης (το 1999), της Πελοπονήσου (το 2000), της ελεύθερης Κύπρου (το 2001) και άλλες μεγάλες αποστάσεις, όπως τα 750 μίλια από Αλεξανδρούπολη μέχρι Σχοινιά Αττικής (το 2002).

Ο Κώστας Μανατάκης

Ο Άγγελος Χριστοφίδης
  Η εμπειρία του πενηντάρη Μανατάκη στους μεγάλους διάπλους κέντρισε το ενδιαφέρον ενός νέου αλλά ανήσυχου θαλάσσιου καγιάκερ, του Άγγελου Χριστοφίδη. Αν και φρέσκος καγιάκερ - με μόλις ένα χρόνο στο σπορ - ο τριαντάχρονος Χριστοφίδης με βάση την Ερέτρια εκδράμει πολύ συχνά στις θάλασσες και η διαδρομή μέχρι το Ηράκλειο ήταν ένα σχέδιο που ονειρευόταν από παλιά, αλλά με κάποιο ταχύπλοο, παρά με το κουπί... Με το που αποφάσισε να υλοποιήσει αυτό το ταξίδι, έψαξε πληροφορίες για ανάλογες "αποστολές" και ο Μανατάκης προσφέρθηκε να τον βοηθήσει με την πείρα του στο σχεδιασμό της αποστολής. Κουβέντα τη κουβέντα, μάλλον ξύπνησε πάλι το μικρόβιο στον Κώστα και ξανάπιασε το κουπί που 'χε "κρεμασμένο" για χρόνια, αποφασίζοντας να συμμετάσχει στο διάπλου.

Ως θαλάσσιος δρόμος επελέγη αυτός των Ανατολικών Κυκλάδων, λόγω της σχεδόν συνεχούς ακτογραμμής μέχρι την Τήνο και των μικρότερων επιμέρους διαδρομών, από νησί σε νησί, μέχρι τη Σαντορίνη. Η διαδρομή είναι αναλυτικά η εξής: Ερέτρια – Ν. Στύρα – Κάρυστος – Άνδρος (Μπατσί) – Τήνος (Χώρα) – Μύκονος (Χώρα) –Νάξος (Xώρα) - Ίος (Αγία Θεοδότη) – Θήρα – Χριστιανή ( μεγάλη νησίδα συμπλέγματος Χριστιανών) – Δία – Ηράλειο.

Η μέση, ημερήσια διανυόμενη απόσταση μέχρι τη Χριστιανή υπολογίζεται στα 23 ναυτικά μίλια, που σημαίνει ότι με 7-8 ώρες κουπί την ημέρα - αναλόγως καιρού και πιθανών αβαριών. Για το προτελευταίο κομμάτι της διαδρομής, τον διάπλου του Κρητικού Πελάγους από την Χριστιανή μέχρι την Ντία (48 ν.μ.), οι οργανωτές υπολογίζουν ότι μπορεί να διανυθεί σε περίπου 16 ώρες. "Αυτό σημαίνει ότι με απόπλου από την Χριστιανή πριν την Ανατολή, στις 04:00, θα μπορούμε να είμαστε στην Ντία με το τελευταίο φως της ημέρας, στις 20:00" γράφει ο Χριστοφίδης.

Ως ημερομηνία απόπλου έχει οριστεί, πλην απρόοπτου, η 22.05.2011. Οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και οι δυο καγιάκερς προπονούνται ή γυμνάζονται εντατικά. Ο Μανατάκης μάλιστα έχει επιστρατεύσει ακόμα και τεχνικές των κινέζων μοναχών saolin στην προσπάθεια να "φτάσει" την παλιά του φόρμα, μια και αύτή τη φορά δεν θα΄'ναι μόνος να πηγαίνει με το πάσο του... Που ξέρετε, μπορεί και μετά να δούμε τον Κώστα να τραβάει προς Κίνα μεριά...
Συνάντησα το Μανατάκη στο "καρνάγιο" των Cannibals, όπου βρίσκεται για τις τελικές ετοιμασίες και το σκάφος του Χριστοφίδη. Με τέτοια "προθήκη" που έχει στήσει ο Σταύρος εκεί μέσα, μάλλον τον βλέπω το Κώστα να μπαίνει στο πειρασμό ν' αφήσει στη Κρήτη την "Μερώπη" - έχει δώσει στο καγιάκ του τ' όνομα της κόρης του - και να εξοπλίζεται με κάτι πιο γρήγορο...



"Οι δυσκολίες αυτού του ταξιδιού είναι οι εξής....μια" λέει ο Μανατάκης, στο EviaPortal. "Χωρίς να υπερτιμάμε τις δυνάμεις μας βέβαια, διότι ολόκληρο το ταξίδι θα έχει τις δυσκολίες του, είναι αδύνατον μέσα σε τόσα μίλια να πάνε όλα εύκολα… Αλλά έχουμε ένα κομμάτι 48ν.μ που θα διασχίσουμε πέλαγος... θα είμαστε καθηλωμένοι στην καλύτερη περίπτωση σε ένα κάθισμα για 16 ώρες...στη χειρότερη ίσως και 20 ή και παραπάνω… δεν το γνωρίζουμε αυτό τώρα… ίσως μόνο μια δυό μέρες πριν το επιχειρήσουμε, αν τα δελτία δείχνουν τις καλύτερες συνθήκες... Το ποσοστό επιτυχίας θα εξαρτηθεί από πολλά... Πρέπει καταρχήν να λειτουργούμε σαν ένας άνθρωπος, να κάνουμε από δω και στο εξής την προετοιμασία με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να έχουμε τις απαιτούμενες αντοχές, να εφαρμόσουμε τεχνικές που θα μας εξοικονομούν δυνάμεις, καθώς και τεχνικές που θα αντιμετωπίζουμε, κάποιους τραυματισμούς σε καρπούς, ώμους κλπ, να έχουμε έστω κατά 50% σύμμαχο τον καιρό, και να φύγουμε με την καλύτερη ψυχολογική κατάσταση... Αν γίνουν όλα αυτά τότε ένα 70-80% θεωρώ, ότι θα είναι το ποσοστό επιτυχίας... Πέρα από αυτό όμως επειδή υπάρχουν και τα απρόοπτα, σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν το καταφέρουμε, θα θεωρήσουμε επιτυχία αν συγκεντρωθεί κάποιο καλό ποσόν για να στηρίξουμε κάποιο παιδί που έχει ανάγκη...".



Γιατί πέραν της αναμφισβήτητης δυσκολίας που έχει αυτό το εγχείρημα, πίσω του υπάρχει κι ένας ευγενής σκοπός. Στόχος των δύο καγιάκερς είναι η συγκέντρωση χρημάτων για το "Χαμόγελο του Παιδιού" που μάλιστα τελευταία αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας.
Να ευχηθούμε λοιπόν καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους δυο καγιάκερς και θα παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη του ταξιδιού τους.

Σελίδα της αποστολής

9 σχόλια:

  1. Από την ιστοσελίδα του "Χαμόγελου":

    Τα έσοδα από πιθανές χορηγίες που θα εξασφαλίσουν μέσω εταιρειών ή ιδιωτών, θα διατεθούν εξολοκλήρου για την ενίσχυση του έργου που επιτελεί πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και συγκεκριμένα για την κάλυψη ιατρικών εξόδων παιδιών που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.

    Μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς κάνοντας κατάθεση στον λογαριασμό που τηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» της ALPHA BANK 144-00-2001-000011.

    Είναι σημαντικό όλες οι καταθέσεις για την ενίσχυση του συγκεκριμένου σκοπού να συνοδεύεται από την αιτιολογία «ΔΙΑΠΛΟΥΣ»

    http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=50&newid=759

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθηλωμένοι αυτή τη στιγμή στο Κάβο Ντόρο, απ' τους αέρηδες και τα κύματα που τους ταλαιπώρησαν απ' την αρχή του ταξιδιού τους, ο Κώστας κι ο Άγγελος ξεκουράζονται και παρακολουθούν τον καιρό για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, το "Διάπλου του νοτίου Αιγαίου για το Χαμόγελο του Παιδιου".
    Παρακολουθήστε την προσπάθειά τους και στηρίξτε τους (οι έχοντες facebook) εδώ:
    http://www.facebook.com/pages/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%91%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BA-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%A7%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D/169011559823188?sk=wall#!/pages/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%91%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BA-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%A7%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D/169011559823188

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Προχθές κατασκηνωσαμε στον χαλκολιμνιωνα Άνδρου όπου κατα τιs 0400 χτυπηθηκαμε απο καταιγίδα. Το νερό πέρασε στις σκηνές και μείναμε βρεγμενοι για λίγες ώρες μέχρι να σπάσει ο αέρας. 1215 αποπλευσαμε για Τήνο. Το δύσβατο το περάσαμε με μεγάλη ρεστια. Σπηλιαδες άνω των 30 κόμβων μας δυσκόλεψαν αρκετά στη συνέχεια αλλα καταφέραμε και φτάσαμε καρδιανη το απόγευμα όπου δεν στεκοσουν καν όρθιος στην παραλία απο τις ριπες αέρα. Απολογισμός μέχρι τώρα σχεδόν 100νμ"

    Απόσπασμα απ' τις καθημερινές ενημερώσεις της σελίδας της αποστολής. Ο Άγγελος κι ο Κώστας συνεχίζουν δυνατά τον Διάπλου του Αιγαίου και από χθες βρίσκονται στη Νάξο, έχοντας αφήσει πίσω τους Άνδρο, Τήνο, Μύκονο.

    Καλή συνέχεια παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Αύριο Τρίτη 7/6 φεύγουμε για Χριστιανή (νησίδα συμπλέγματος Χριστιανών, 10νμ ΝΔ της Σαντορίνης). Τετάρτη 8/6 0400 βαθειά ανάσα και οριζόντια κατάδυση στο κρητικό πέλαγος. Με 16-18 ώρες κουπί συνεχόμενα ξέρουμε ότι θα ματώσουμε, αλλά δεν μας απασχολεί. Όλα για ένα χαμόγελο. Καλή αντάμωση στην Κρήτη, σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξη."

    Ένα ακόμα απόσπασμα από τη σελίδα του Διάπλου του Αιγαίου. Αύριο ξεκινά η τελευταία και μεγαλύτερη διάσχιση. Καλή επιτυχία παιδιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Σήμερα ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία του ταξιδιού. Μετα απο 50 μίλια και 16 ώρες στα κουπιά σε νοτιο Αιγαίο και κρητικό πέλαγος, σας στέλνουμε χαιρετισμούς απο την Ντια. Αύριο το απόγευμα μπαίνουμε στο λιμάνι του Ηρακλείου".

    Απ' αυτό το χθεσινοβραδυνό απόσπασμα απ' τη σελίδα του Διάπλου, ο Άγγελος κι ο Κώστας μας ενημέρωσαν πως ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο "μπράτσο" της διαδρομής και σήμερα πια φτάνουν Ηράκλειο.
    Βρε Κώστα, δεν κάνετε και το γύρο του νησιού, μια που πήρατε φόρα; :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Διάπλους "Εύβοια - Ηράκλειο Κρήτης" ολοκληρώθηκε όπως είπαμε. Μετά από 19 μέρες ο Άγγελος και ο Κώστας κατάφεραν να κωπηλατήσουν αυτή τη μεγάλη διαδρομή, για το Χαμόγελο κάποιου παιδιού, αλλά σίγουρα κέρδισαν ένα χαμόγελο και για τον εαυτό τους :)
    O Κώστας Duracell Μανατάκης μάλιστα, αποφάσισε να συνεχίσει το κουπί (αποθεραπεία Κώστα, έτσι;), συνεχίζοντας από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο (όπου έφτασε χθες) και ταξιδεύει πλέον προς Χανιά και Καστέλι.

    Εγώ πάντως Κώστα γι αστείο πρότεινα στο προηγούμενο σχόλιο, να συνεχίσετε με το γύρο του νησιού... μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλά συγχαρητήρια και στους 2 αλλά και σε όσους βοήθησαν. Αν έχει κάποιος στοιχεία επικοινωνίας του κ.Μανατάκης Κώστα ας κάνει τον κόπο να τα στείλει μιας και εγώ μένω Κρήτη και με καγιάκ δεν έχω συναντήσει άνθρωπο για κοινές εξορμήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στέλιο, είσαι σίγουρος πως αν συναντήσεις τον Κώστα θα κάνετε "κοινές" εξορμήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρόπος του λέγειν! Όταν κάνει αποθεραπία θα είναι οκ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή