Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Αφιέρωμα: Sea Kayaking - Μέρος 2ο


Βάλτε το να παίζει, να σας κρατά παρέα η μουσική
(Yukon River Journey in a kayak – Mr Daniel Halen)

Δεν ξέρω αν επηρέασε καθόλου η προβολή που δέχτηκε το σπορ απ' τα πρωθυπουργικά κατορθώματα (αν και τα τελευταία χρόνια είχαμε αύξηση της προβολής του mountain bike) αλλά αρκετός κόσμος μπαίνει σιγά σιγά στο κόσμο του θαλάσσιου καγιάκ. Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, μπορείς να βρεις εκατοντάδες σελίδες από επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες οργανώνουν μικρές ή μεγαλύτερες εκδρομές με sea kayaks, αρκετές από αυτές μάλιστα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το sea kayak επαγγελματικά είναι ο Rod Feldtmann που δραστηριοποιείται στη Μήλο απ’ το 2000, ενώ αρκετά χρόνια τώρα, ο Παύλος Γεωργιλάς και η Yvonne Walser έχουν δημιουργήσει μια πετυχημένη επιχείρηση στη Κεφαλονιά, οργανώνοντας πολυήμερες διασχίσεις στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο και άλλα νησάκια του Ιονίου.

(Φωτό: SeaKayakingKefalonia)

Αλλά δεν είναι μόνο η Μήλος κι η Κεφαλονιά. Σε όποιο νησί και αν πας, όλο και κάποια εταιρεία θα βρεις, που να προσφέρει ανάλογες δραστηριότητες. Λευκάδα, Πάρος - Αντίπαρος, Λέσβος, Κρήτη, Αλόννησος, Πήλιο. Σε όλα αυτά τα μέρη υπάρχει οργανωμένο sea kayak και δυνατότητες τόσο για μονοήμερα ή ολιγοήμερα tours όσο και δυνατότητες ενοικίασης εξοπλισμού.

(Φωτό: SeaKayakingKefalonia)

Όσο και να φαίνεται παράξενο, στη μεγάλη τους πλοιοψηφία, οι εταιρείες αυτές δουλεύουν με ξένους πελάτες. Τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν sea kayak, είτε αποκλειστικά είτε γεμίζοντας αρκετές μέρες των διακοπών τους. Διαλέγουν μάλιστα το μέρος που θα παραθερίσουν, αποκλειστικά απ' το αν διαθέτει τέτοιου είδους παροχές. Και αντί η επίσημη πολιτεία να σκύψει πάνω απ' αυτό τον ήπιο τουρισμό, να τον προβάλλει και να τον υποστηρίξει, εξακολουθεί να μην τον έχει καν νομιμοποιήσει, κρατώντας όσους κάνουν σχετικές επιχειρηματικές προσπάθειες στό ομιχλώδες τοπίο της ημιπαρανομίας, επιτρέποντας έτσι παράλληλα και την επιβίωση "αλμπάνηδων" στο χώρο (δε σας θυμίζει το τελευταίο λίγο και το χώρο των επιχειρήσεων στα ποτάμια;)

Σιγά σιγά, όλο και κάποιοι Έλληνες ανακαλύπτουν τις χάρες του θαλάσσιου καγιάκ και είτε προμηθεύονται το δικό τους, είτε νοικιάζουν. Συνήθως ένα σκάφος sit on top, που είναι ανοικτό επάνω και εύκολο στη χρήση του. Ούτε ανατροπές, ούτε ειδικούς εξοπλισμούς, ούτε εκπαίδευση. Απλά κάθεσαι πάνω και πας χαλαρά, costa costa. Oι λεγόμενοι Φραπεγιάκερς!


Όχι μην ξεγελιέστε από τη φωτογραφία. Φραπεγιάκερ δεν είναι απλά ένας καγιάκερ που πίνει αμέριμνος τον φραπέ του στη παραλία. Το φραπεγιάκινγκ αποτελεί τη νέα τάξη πραγμάτων και ο φραπεγιάκερ το νέο είδωλο της παραλίας. Ξεχάστε την ξαπλώστρα, τις ρακέτες και τους φρέντο στο διπλανό beach bar. Χτυπήστε ένα φραπέ με σφιχτό αφρό, πάρτε στο άλλο χέρι το κουπί και αφήστε όλα τα μάτια της παραλίας να σας ακολουθούν με ζήλια. Πάμε λοιπόν για φραπεγιάκινγκ!

Υπάρχουν βέβαια και οι κανονικοί sea kayakers, με τα μακριά, στενά, κλειστά επάνω σκάφη, που αρέσκονται σε μεγαλύτερες θαλασσινές διαδρομές κατά μήκος των ακτών, ενώ κάποιοι πιο περιπετειώδεις δοκιμάζουν μικρούς διάπλους, από νησί σε νησί. Αν και κάποιες προσπάθειες που έγιναν για δημιουργία συλλόγων sea kayaks ακολούθησαν σε "επιτυχία και δράση" ανάλογες προσπάθειες στο χώρο των άγριων νερών, αρκετά ήταν τα δημοσιεύματα τα τελευταία χρόνια, για ερασιτεχνικούς διάπλους νησιών.

(Φωτό: K.Mανατάκης)

Άλλοι με δυναμικό και αθλητικό χαρακτήρα, με αντίπαλο την απόσταση και το χρονόμετρο, όπως ο γύρος της Κεφαλονιάς σε μία μέρα από τον Παύλο και τον Σον (σχετικό άρθρο εδώ) ή οι πολυήμερες διασχίσεις του Κώστα Μανατάκη (γύρος Κρήτης, γύρος Κύπρου, γύρος Πελοπονήσσου, Αλεξανδρούπολη – Σχινιάς), 10 χρόνια πριν, όταν το καγιάκ ήταν τελείως άγνωστο και οι καγιάκερς τελείως τρελοί (το 2ο δεν έχει αλλάξει ακόμα…). Για τον πρωτοπόρο Κώστα Μανατάκη σας ετοιμάζω και μια εκτενέστερη αναφορά στη συνέχεια του αφιερώματος.


Άλλοι, με εντελώς τουριστικό χαρακτήρα, διαλέγουν το sea kayak απλά ως μέσο μεταφοράς και αναψυχής, συνδιάζοντας διακοπές, θαλάσσια φύση και άθληση. Ένας απ' αυτούς είναι και ο Ισπανός Manuel Alba Rios, που πέρυσι έφτασε στη Λέσβο, νοίκιασε ένα καγιάκ και πέρασε τις δυο βδομάδες των διακοπών του κάνοντας το γύρο του νησιού, ή οι δικοί μας Μανώλης Σαφός και Θάνος Παναγόπουλος, που αποφάσισαν πρόπερσι να κινηθούν εναλλακτικά και αντί το πλοίο της γραμμής να προτιμήσουν τα καγιάκ τους για διακοπές στις μικρές κυκλάδες.


Ένας αξιοσημείωτος διάπλους του Αιγαίου, από τον Πειραιά μέχρι την Κω και την Τουρκία, έγινε τον Νοέμβριο του 2003, από τους Peter Avery (Aus), Justin Gallager (Aus), Jon Hunter (UK), Nick Cuncliffe (UK) Peter Roscoe (UK) και τον δραστηριοποιούμενο στη Μήλο, Rod Feldtmann (Aus). Διαβάστε περισσότερα εδώ


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Αγορά εξοπλισμού: Cannibals
Μαθήματα sea kayak: Παύλος Γεωργιλάς
Websites: Canoe & Kayak, On Kayaks, UK Sea Kayak Guidebook
Βιβλία: Greco: Wild Rivers Of Greece And Turkey Του Franz Bettinger με sea kayaking section. (Υπάρχουν διαθέσιμα βιβλία για όποιον ενδιαφέρεται).


Στο επόμενο: Πρωτοπόροι των διασχίσεων με sea kayak

Προηγούμενα posts: Αφιέρωμα στο Sea Kayaking - Μέρος 1ο. Ιστορία του καγιάκ - Τύποι σκαφών.

3 σχόλια:

  1. Όποιος seakayaker θέλει οποιεσδήποτε πληροφορίες για διαδρομές σε ανατολικό Πήλιο και Σποράδες(Σκιάθο-Σκόπελο-Αλόννησο)μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου. Σκιάθο-Αλόννησο ήμαστε μία ομάδα που συνεχώς όλο και κάτι μικρό ή μεγάλο οργανώνουμε. Οποιαδήποτε δικιά σας ιδέα, ευπρόσδεκτη.
    Τάσος Παπαναστασίου, email: tassossk@vodafone.net.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση Τάσο.

    Αν θελήσεις να μοιραστείς με τους αναγνώστες του Καγιακολόγιου κάποιες απ' τις μελλοντικές εξορμήσεις σας στην περιοχή, το βήμα εδώ είναι ανοικτό και φιλόξενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι θα λέγατε για μία -επιτέλους- πανελλήνια συνάντηση seakayakers στη περιοχή μας (Πήλιο - Σποράδες)? ΄Οποιος το έχει ζήσει, 30-40 seakayaks στη θάλασσα, είναι ένα υπέροχο θέαμα. Η προς ζύμωση ιδέα μας, είναι ένα πενταήμερο με υπαίθρια διαβίωση και μέσο όρο 4-5 ώρες κουπί την ημέρα(20-25 km). Αναλαμβάνουμε ευχαρίστως τη βασική οργάνωση του όλου εγχειρήματος (εναλλακτικές διαδρομές σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες, καταλληλότερα σημεία διανυκτερεύσεων και φαγητού και ότι έχει ανάγκη ο καθένας στυα πλαίσια του λογικού)Σε συνεργασία με τους αθλ. οργ.Αλοννήσου και Σκιάθου μπορούμε να έχουμε κάποια στήριξη (7-8 seayak-kodiak prijon για όσους δε μπορουν να έρθουν με τα δικά τους), διαμονές κ.λ.π. Έχουμε πολλές ιδέες τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε αρκεί να βρούμε την ανταπόκριση για κάτι πέρα του παρείστικου 10-12 ατόμων. (Στόχος είνα πανω απο 20 κάτω απο 30 άτομα)και έιναι κρίμα που ακόμα δεν έχει γίνει κάτι μαζικό σ'αυτό το τομέα. Περιμένω οποιαδήπιοτε επαφή για απορίες, ιδ΄΄εες, σχόλια. Πιστεύω και έχουμε την όρεξη να γίνει κάτι το εξειρετικό.
    ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ από Βόλο-Πήλιο Σποράδες
    email: tassossk@vodafone.net.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή