Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

3o Kayak River Festival. Διαγωνισμός Eskimo Roll και Flip Drill

Μετά τους αγώνες X-Race, Slalom και Head to Head και αφού καταλάγιασε ο θόρυβος των αποτελεσμάτων - κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει πως πέρασε ο Λουκόπουλος στον τελικό του Head to Head και τουλάχιστον ένας (ποιός άραγε;) δεν μπορούσε να πιστέψει πως δεν κέρδισε τo X-Race αγωνίσματα ο Κονίδης - το πρόγραμμα του φεστιβάλ είχε δυο πρωτότυπους διαγωνισμούς: Eskimo Roll για τους καγιάκερς και Flip Drill για τους οδηγούς ράφτιγκ.

Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος πέφτει με τέλειο στυλ για ακόμα ένα ρολ, αποφασισμένος αυτή τη φορά να πατήσει βάθρο...

Στον διαγωνισμό eskimo roll ο κάθε συμμετέχων έχει στη διάθεσή του 45" για να εκτελέσει όσα περισσότερα ρολ μπορεί. Να σημειώσω εδώ για τους άσχετους με το σπορ, που διαβάζουν (από σπόντα;) αυτό το post, πως το eskimo roll είναι μια ειδική κουπιά που εκτελούν οι καγιάκερς όταν αναποδογυρίσουν στο νερό, για να επανέρθουν στην επιφάνεια, χωρίς να βγουν απ' το καγιάκ.
Μπορεί ο διαγωνισμός αυτός του Eskimo Roll να είχε ξαναπραγματοποιηθεί στο 1ο φεστιβάλ καγιάκ, πριν δυο χρόνια στον Εύηνο, αλλά αυτή τη φορά στις συμμετοχές -που ήταν πάλι πολλές- υπήρχαν και ονόματα νεότερων καγιάκερς, ακόμα και εκπροσώπων της "πιτσιρικαρίας"


Η Άρτεμις Ζιάκα (φωτό επάνω), όπως και άλλοι εκπρόσωποι της Next Generation πήραν μέρος στο διαγωνισμό eskimo roll.

Με τους γονείς των νέων διαγωνιζόμενων στο πάνελ των κριτών, πολλές ήταν οι "διαμαρτυρίες" των παλαιών...! (κλικ στη φωτό για μεγαλύτερο μέγεθος)

Προφανώς αυτό ήταν κάτι που δεν είχε προβλέψει ο πρωαθλητής Γιάννης Μπουρλέκας... "Τώρα κατάλαβα γιατί όλα τα πιτσιρίκια κάνανε σαν τρελά προπόνηση στα ρολ τις προάλες και ο προπονητής τους κράταγε χρονόμετρο... Μου την έχουν στημένη να γίνω ρεζίλι..." σκέφτηκε και προς στιγμή πρόβαρε κάποιες πιθανές δικαιολογίες. Με το που ξεκίνησε όμως ο διαγωνισμός, με τους αθλητές να φτάνουν απ' την αρχή μεγάλα νούμερα - 12, 13, 14 ρολ, ο Γιάννης έσφιξε τα δόντια και "βούτηξε" να υπερασπιστεί τον τίτλο του....

Ο Γιάννης Μπουρλέκας στο διαγωνισμό kayak eskimo roll


Αρκετοί καγιάκερς ισοβάθμισαν στις πρώτες θέσεις, αλλά κυριάρχησε ο ιπποτισμός και η αναγνώριση της προσπάθειας και του ταλέντου των μικρών και ο τίτλος πήγε στη Next Generation!
Στο διάλλειμα μεταξύ αγώνων, είχαμε όλοι την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να κουβεντιάσουμε, κάποιοι παλιμπαιδίζαν σε καγιάκ ή hot dog, ενώ κάποιοι χαζομπαμπάδες ή χαζοθείοι, ετοίμαζαν την προσεχώς Next Generation, δίνοντάς τους το βάπτισμα του νερού.


Επάνω: Γιάννης Μπουρλέκας και Γιάννης Κόλλιας σε εναλλακτικές πρακτικές playboat. Κάτω: Ξεκούραση για τρεις Old Generation. Σωτήρης, Μάνος και Στέλιος στο διάλλειμα μεταξύ αγώνων


Ο Κώστας ετοιμάζεται για την επόμενη σχολή playboat. Βγάλε τα δάκτυλά σου Γιάννη... χαλάς τη φωτό!


Ο Μίλτος (επάνω) και ο Νίκος (κάτω) δίνουν το βάπτισμα του νερού στην next next next generation



 
Μεταξύ αγώνων κουβεντούλα στην κερκίδα αλλά και πολλά χειροκροτήματα και φιλικές κοροϊδίες από διαγωνιζόμενους σε διαγωνιζόμενους.

Στο διαγωνισμό flip drill οι οδηγοί rafting έπρεπε να πηδήσουν στο νερό, ν' ανέβουν και να αναποδογυρίσουν δύο φορές τη βάρκα. Όποιος τα κατάφερνε στον μικρότερο χρόνο θα ήταν και ο νικητής. Δεν ξέρω αν οι κριτές είχαν υποσχεθεί και έξτρα βαθμούς για τυχόν φιγούρες ή παρελειπόμενα που θα συνέβαιναν στη διάρκεια της επίδειξης, αλλά τόσο ο Αντώνης όσο ο Σίμος έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό να διασκεδάσουν το κοινό, που ομολογουμένως εντυπωσιάστηκε με το θέαμα.


Video: Ο Σίμος Κοτσίνης στο διαγωνισμό του Flip Drill




Μάλλον οι κριτές δεν μπόρεσαν ν' αποφασίσουν ομόφωνα για το νικητή και στο τέλος οι Rafters αναμερτρήθηκαν σ' ενα πρωτότυπο Head to Head, για το ποιός θα μείνει πάνω στη βάρκα...




Δεν ξέρω αν σε πραγματικές συνθήκες ποταμού θα 'ταν τόσο εύκολο ν' ανέβει κάποιος και ν' αναποδογυρίσει τη βάρκα - και μια που η οργανωτική επιτροπή έκανε πως δεν άκουσε καν, προτάσεις που έλεγαν να γίνει το Flip Drill (όπως και το eskimo roll) σε τρεχούμενα νερά της πίστας - αλλά απ' αυτά που είδα, κατάλαβα τι εννοούσε ο αρχαιότερος των rafters Μίλτος, όταν μου απάντησε στο "γιατί δεν συμμετέχεις" πως αυτά είναι για τους πιτσιρικάδες... Κάπως έτσι είχα απαντήσει κι εγώ για το eskimo roll



Ένα ακόμη φεστιβάλ καγιάκ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Τα συγχαρητήριά μας στους οργανωτές, τους εθελοντές και κυρίως στους συμμετέχοντες, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν τίποτα. Με πολύ κέφι και καλή διάθεση όλοι συμμετείχαν σ' αυτή τη γιορτή του καγιάκ, η οποία ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει εικόνες και εμπειρίες, αλλά και να γίνεται ευκαιρία και πόλος συνάντησης για όλους τους φίλους του ποταμού, παλιούς και νέους. Και του χρόνου λοιπόν!


Τα επίσημα αποτελέσματα όλων των αγωνισμάτων μπορείτε να τα δείτε εδώ

1 σχόλιο:

  1. Προστέθηκαν και μερικές φωτογραφίες ακόμα απ' το πρωτότυπο "ξεκαθάρισμα" των rafters στο Flip Drill. To ξύλο της αρκούδας πάνω στη βάρκα... κάποιος είχε βγάλει και το παπούτσι του και βάραγε τους άλλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή