Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι 3 αιρετικοί, τα στριφογυριστά και οι... αποδείξεις

Μπορεί ο αρχισυντάκτης του ταπεινού αυτού καγιακολογίου να έχει αφήσει στο πλάι (για λίγο) το κουπί του, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θ' αφήσει τους λιγοστούς αλλά φανατικούς αναγνώστες του ανενημέρωτους. Γι αυτό και σήμερα φιλοξενούμε μια ανταπόκριση που πολλοί περιμένατε... 


" Νίκο δεν βλέπω αναφορά της επικής κατάβασης για τα Άνω Φιδάκια! Να τα πω , της ομάδας των 3 που καταζητούνται;" κάπως έτσι είχε ξεκινήσει η διασπορά των νέων στα ψιλά γράμματα - βλέπε σχόλια "Αγνώστου" σε άσχετο θέμα στο Καγιακολόγιο.

"Δεν ξέρω αν οι "3 αιρετικοί" καταζητούνται... θ' ανυσηχούσα αν "αναζητούνταν" γιατί όπως ίσως έμαθες ή σίγουρα περίμενες, δεν είχαν πει σε κανένα που πάνε... 
Όσο για αναφορά στην "επική κατάβαση" δεν ξέρω αν η πένα μου - άντε το πληκτολόγιό μου - είναι τόσο γλαφυρή για να περιγράψει αυτή την απίστευτη περιπέτεια. Όταν μου τα διηγούταν ο Χάρης, ήταν σαν να έβλεπα κάποια απ' αυτά τα kayak-porn βιντεάκια με τους τύπους που κατεβαίνουν απίστευτα πράγματα...
Αλλά... αν δεν δω φωτό (από εκείνο το φαράγγι πλάτους κάτω από ένα μέτρο που συνέχιζε στριφογυριστό για "εκατοντάδες" μέτρα... " είχε απαντήσει ο αρχισυντάκτης.


"Μήπως το στριφογυριστό φαράγγι των ''εκατοντάδων'' μέτρων που τελείωνε σε δένδρο πεσμένο,το οποίο οι 3 ''καταζητούμενοι'' το ανίχνευσαν έγκαιρα, ήταν τόσο στενό που ούτε την φωτογραφική δεν χώραγε να έχουν μαζί τους;" επέμεινε ο "άγνωστος" σχολιαστής, 
για να έρθει η απάντηση από έναν εκ των "πρωταγωνιστών":"Αλλοi κανουν τα "στριφογυριστα" κ αλλοι Τρικεριωτιδες ...!!! Αλλα δεν θα κρυφτει πισω απο την ανωνυμια. Ο συνεταιρισμος των κιτρινιστων δεν θα περασει. Επιφυλασσομαι να επανελθω με αποδειξεις ..." 

Και οι αποδείξεις έφτασαν! Μπορεί να είναι απλά από κινητό (μάλλον η GoPro HeadCam "φοριέται" σε πιο familiar ποτάμια...) και κατά κάποιους να μην αποτελούν παρά  "ψήγματα" αποδείξεων, αλλά κάτι τέτοιους "κιτρινισμούς" εμείς εδώ στο Καγιακολόγιο τους επιστρέφουμε στους εμπνευστές τους και περήφανα δημοσιεύουμε αυτή την εξαιρετική περιπέτεια που μας διηγείται ο Χάρης. Μια περιπέτεια που αναμφίβολα ξαναφέρνει στο προσκήνιο παλιούς ήρωες των σχολών καγιάκ που είχαν καιρό να διηγηθούν μια ιστορία πάλης με τα στοιχεία της φύσης και το άγνωστο, μια ιστορία που όπως και άλλες παλιότερες θα περνά από στόμα σε στόμα και θα συντροφεύει για πολλά χρόνια βραδιές δίπλα στη φωτιά.




Φιλοι και Φιλες,
Οπως λεει και ο θυμοσοφος λαος: "δεν θα πεθανουμε ποτε κουφαλα νεκροθαφτη". Η για να το πουμε αλλιως υπαρχουν ακομα καποιοι που συνεχιζουν να αντιστεκονται ακομα στον κατακτητη (Ρωμαιοι, Μνημονιακοί, Αγανακτισμένοι - βαλτε τελος παντων οτι τιτλο θελετε!)
Για να εξηγουμαστε:
Η γαλοπουλα φαγωθηκε, το σκι το καναμε, αντε να κανουμε και κανενα καγιακ αφου μαθαμε οτι τα ποταμια ηταν πλημμυρισμενα. Τηλεφωνα αναψανε, διαπραγματευσεις προεκυψαν και ακολουθες απαντησεις συλλεχθηκαν (ομολογουμενως ολες προβλεψιμες απο συνηθεις υποπτους) :

- Να σου πω ... βλέπω οτι κανει κρυο, ε ειμαι και λιγο κρυωμενος!
- Φιλε η γυναικα μου γενναει!
- Παιδιά απο Φεβρουαριο και βλεπουμε ...
- Αντρα μου εχω και εφημερια ....!!!

Μονο ο ενας και μοναδικος βελονιστης (aka, κανω και μεταπτυχιακο στην Κινα!!) με πηρε κ μου ειπε: "Γιατρε μου και στην κολαση μαζι σου" (καλα μεχρι στα Φιδακια ...)
Με αυτα και με κεινα το γνωστο ραντεβου εδοθη και οι ακολουθες παρουσιες παρθηκαν: Δημ Κωνιδης, Δημ Θωμο, Χαρης Λου!!! Θα ρωτησετε: Μα καλα ο Προεδρος??? Θελω να σας ενημερωσω οτι ο προεδρος βρισκεται σε προετοιμασια για εντατικες αγορες Pampers και τα ΣΚ τα περναει σε γνωστα Super Market και παιδικες χαρες. Πρεπει ολοι να επιδειξουμε κατανοηση!!!

 

Η ερευνα ειχε γινει απο το προηγουμενο βραδυ για την δευτερη ελληνικη καταβαση στα Ανω Φιδακια (απο Καλλιθεα) με βαση την πρωτη καταβαση του Σπυρου Μπαρμπαρέσου και του Γιωργου Μαργαριτη το 2009. Μιλουσε για 10 χλμ ποτάμι με ενα αδιαπεραστο σιφωνι και στενο φαραγγι που με δυσκολια μπορεις να κανεις κουπι.

(Φωτό από την 1η κατάβαση τον Ιανουάριο του 2009.
Την περιγραφή του Σπύρου για τη διαδρομή και περισσότερες
φωτό, μπορείτε να βρείτε εδώ)
Η διαδρομη με βροχη και η αφιξη στο Χανι Μπανια με ηλιο αλλα βρωμοκρυο. Σταματημα στη Βασω και την Ντινα για καφε και ανασυνταξη, δευτερο σταματημα στην πιστα για καλημερα στον Δασκαλο (ο οποιος εχει βαλει ενσημα με δεκα μερες προπονηση σε φερελπιδες νεους κ νεες καγιακερ) κ απροσδοκητη συναντηση με παλιο θρυλο των ποταμων (Γιαννη Αδαμοπουλο) ο οποιος εαν δεν εχει sub zero θερμοκρασιες, σε ποταμι δεν μπαινει!

Τριτο σταματημα στο Θερμο για συνεννοηση με τοπικο ταξιτζη για τα logistics και αλλαγμα στην γεφυρα μετα το χωριο Καλλιθεα με το αυτοκινητο να μας περιμενει στην κλασσικη γεφυρα - εξοδο με τα σκουπιδια. Πιστοι στις παραδοσεις μπηκαμε στο ποτάμι στις 12.45 εχοντας βεβαιωθει οτι ειχαμε κ οι τρεις τους φακους μας για παν ενδεχομενο (προεδρε επρεπε να μας δεις) ....

Με συνεχομενο σπρωξε - γλυψε φτασαμε στα πρωτα 2 περασματα μεχρι ΙΙΙ - (μεσα στο 1ο χιλιομετρο) κ φτασαμε περιπου στο 2ο χιλιομετρο στο αδιαπεραστο σιφωνι (εντυπωσιακο, συγκρινεται με το σιφωνι του Σελινουντα κ το αδιαπεραστο του Αχεροντα) που το ακολουθει αμεσως ενα περασμα μεχρι ΙΙΙ - σε στενεμα (με πολυ νερο δυσκολευει - οπως κ ολο το ποτάμι).






Το φαραγγι που ακολουθει μετα το 3ο χλμ ειναι ολα τα λεφτα: στενο, ψηλό, και μακρύ (περιπου 1 χλμ - μετα συγχωρησεως) χωρις δυνατοτητα portage! Πρεπει να θυμιζει Ασπρο καθως και τα βραχια κοκκινιζαν σε σημεια! Ευτυχως στα πρωτα μετρα μεχρι την πρωτη στροφη μπορεσε ο Κωνιδης να κανει scouting και να διαπιστωσει κορμο καθετα στο φαραγγι.





Ο Κωνιδης εκατσε εκει και το ζευγος Θωμο - Λουκο (βλεπε σκληραγωγημενοι σκλαβοι) μετεφερε τα 3 σκαφη μεσα απο το νερο (ευτυχως το βαθος επιανε μεχρι το στηθος) δεμενα μεταξυ τους. Water Start μετα αφου οχθες με eddie ηταν ανυπαρκτες και πορεια σιγα σιγα ωστε να εχουμε τη δυνατοτοτητα με αναποδες κουπιες να σταματησουμε σε περιπτωση που υπηρχε αλλος κορμος ή εμποδιο ση διαδρομή.

Τελικα λιγο πριν το τελος του στενου φαραγγιού μια πτωση του 1 μετρου διπλα σε τοιχο με βραχακια στην εισοδο υποχρεωσε κ παλι portage αφου στο τελος της ηταν σφηνωμενος κορμος με κλαδι κανοντας το επικινδυνο. 




Υπέροχο τοπίο αναμφισβήτητα. Ελπίζω να μην εννοούσε αυτό το κλαδί... by the way

Αλλο ενα water start και μετα ακολουθησε η ενωση με το Χαλικιωτικο ρεμα (διπλασιαζει τη σταθμη) και 2ου μεχρι 3ου βαθμού δυσκολία με ακομα ενα πανεμορφο φαραγγι περιπου στο 8ο χλμ. Γενικά πολυ ομορφο σαν τοπιο, χρειαζοταν λιγο παραπανω νερο (πολυ παραπάνω το καθιστά απαγορευτικό).



Μας πηρε περιπου 3 ωρες για τα πρωτα 4 χλμ κ περιπου 1.30 ωρα για τα τελευταια 6 χλμ μεχρι τη γεφυρα της κλασσικης εισοδου. Ουτε συζητηση για να συνεχίσουμε αφου η ωρα ηταν ηδη 5.15 που σημαινε οτι ο γνωστος ταξιτζης απο το Θερμο θα τελουσε παλι τα καθηκοντα της μεταφορας για να παω να φερω το αυτοκινητο απο την εξοδο. Αφησα το διδυμο Κωνιδη - Θωμο να μου τρωνε τις σταφιδες κ τα καρυδια μου κ να χοροπηδανε για να ζεσταθουν με τους φακους τους αναμενους. Η σκεψη μου ηταν μαζι τους κ για τον λογο αυτο επεστρεψα χωρις πρωτα να αλλαξω.




Φαγητο στη Βασω παρεα με τη νεοτερη γενια καγιακερ, με τον Κωνιδη να λαμβανει πολλαπλες προσκλησεις για την επομενη εβδομαδα στον Τρικεριώτη: "Τη Λολα απ'τη φωτια ποιος θα τη βγαλει ο Δημητρακης που εχει δυναμη μεγαλη" (τελικα εμαθα οτι δεν πηγε αλλα επαξια τον αντικατεστησε ο Σπ. Παναγο ...) και επιστροφη στην Αθήνα με τον Θωμο να πιάνει φιλιες στα διοδια ...

Αντε και στα επομενα με περισσοτερες συμμετοχές (ακούς προεδρε)!!

Φιλια
Χάρης

4 σχόλια:

  1. Τελικά τι έγινε στον Ερύμανθο power?

    Και πάλι ο άγνωστος πληροφοριοδότης ξανακτυπά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό φίλτατε είναι ο ορισμός της ζήλιας! Αντί να πεις δυο καλά λόγια για την έστω και δεύτερη πανελλαδική αλλά πάντα "επική" κατάβαση των Άνω Φιδακίων, πετάς σαν απάντηση σ' αυτό το post ένα χαιρέκακο και ειρωνικό "Τελικά τι έγινε στον Ερύμανθο power?"
    Πρώτα απ' όλα δεν ήταν απλά power - απ' ότι μαθαίνω - αλλά "full power" Tόσο full που και να πήγαινες... δεν θα χώραγες :P

    Αναλυτική περιγραφή και λεπτομέρειες θα έχουμε σε προσεχή ανταπόκριση εδώ στο Καγιακολόγιο, αλλά μέχρι τότε... κυκλοφορεί ήδη ένα αμοντάριστο βιντεάκι απ' τα highlights της κατάβασης, εδώ:

    http://www.kayaksession.com/barre.php?no=http://www.kayaksession.com/video605.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκο
    Μία παροιμία λέει ''οτι όλοι οι καλοί χωράνε παντού'' . Επίσης δεν τίθεται θέμα ζήλιας ,αλλά τα καλά πρέπει να λέγονται και επειδή ''οι 3 αιρετικοί'' είναι γνωστό τις πάσι ότι δεν έχουν ποτέ μαζί τους τις κάμερες πρέπει να τους πιέζουμε.
    Αρτι αφιχθείς από εξωτερικό όχι και τόσο μακρινό , δεν αναφέρω όνομα χώρας για να μην προδοθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το mailbox του καγιακολογίου γέμισε με kayak-porn. Οι 3 στριφογυριστοί... εεε οι 3 αιρετικοί ήθελα να πω... επέστρεψαν! Ετοιμαστείτε για τριπλό post...! Φιδάκια, Ερύμανθος full power και bonus ένας Άνω Λούσιος σε στάθμη κατάλληλη μόνο για ενηλίκους :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή