Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Καλοκαιρινό ΒΒQ με ποιοτική ελληνική μπύρα

Λίγο πριν εγκαταλείψουν κι οι τελευταίοι το κλείνον άστυ, άλλοι για τα χωριά και τα εξοχικά τους, άλλοι για πιο εξωτικά μέρη διακοπών, είπα να πραγματοποιήσω μια παλαιότερη υπόσχεσή μου. Να κάνουμε μια μάζωξη ειδικά για μπύρα. Αλλά όχι μπύρα ότι κι ότι... Μπύρα ποιοτική και ελληνική. Μπύρα από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες Septem, Corfu, ΖΕΟΣ και Βεργίνα.

Επιτέλους αξιώνομαι να δημοσιεύσω το σχετικό ρεπορτάζ...



Τα τραπέζια στήθηκαν στο κήπο, η φωτιά άναψε στο BBQ και παρά του ότι ο master ψήστης Παναγό μας το παιζε ντίβα και μας πέταγε κάτι δικαιολογίες του στυλ ο μουσαφίρης δεν πιάνει κάρβουνα στα χέρια του, τα καταφέραμε πιστεύω μια χαρά.




 Αρκετοί "δευτεροκλασάτοι" μουσαφίρηδες (βλέπε Καγιάκερ, Κόλλιας, κλπ) υπό το γενικό πρόσταγμα του Χάρη Μαυρή (έμπειρος surfer και ψήστης) φρόντισαν ώστε καλαμάκια, μπριζόλες και πίτες να φθάνουν με σταθερή συχνότητα στο τραπέζι. Τώρα αν κάποιοι δε πρόλαβαν να δοκιμάσουν κάτι, ας κοιτάξουν προς την πλευρά των γνωστών "μακρυχέρηδων" (φωτό κάτω)


Δε θα μπορούσα να μην φιλοξενήσω εδώ και την ειδική ανταπόκριση του "Tasting" στη βραδιά, αλλά για μια πιο ενδελεχή ματιά στα τεκτενόμενα της βραδιάς, επισυνάπτω και μερικές "κατατοπιστικές" φωτογραφίες.

Αγαπητοί Φίλοι,


To βράδυ που μας πέρασε το tasting βρέθηκε σε xtreme μπυρογνωσιακή συνάντηση. Με θέμα ‘’ελληνικές μικροζυθοποιίες ‘’ . Η αλήθεια είναι ότι ο οικοδεσπότης Νίκος Μαυ μας οδήγησε στην ‘’κορυφή της γεύσης’’ (εξ ου και η φωτογραφία) από άγνωστες στους περισσότερους ελληνικές μπύρες τοπικών παραγωγών. 


Όπως η Septem (Ευβοια),Corfu (Κερκυραική), Βεργίνα ή Pilsener (όχι η γνωστή στα ΣΜ) {Η weiss Σπύρο, η Βεργίνα Weiss την οποία τη βρίσκετε στο Μαρινόπουλο} και καμμιά ακόμη 10αριά ειτκέτες που δεν συγκράτησα μετά από τα 6-7 ποτήρια στην θερμοκρασία των 4-5ο βαθμών (σύμφωνα με το ειδήμονα η θερμοκρασία που πίνετε η μπύρα) {των συγκεκριμένων τύπου pilsner, lager και weiss, ενώ οι ale απολαμβάνονται καλύτερα στους 7 βαθμούς, ώστε να μπορούν να βγάλουν όλα τ' αρώματα και τις γεύσεις που αδρανοποιούνται με το ψύχος. Γι αυτό άλλωστε και οι μπύρες μαζικής παραγωγής (Amstel, Heineken, κλπ) προτείνεται να πίνονται παγωμένες - για να μην καταλάβει κανείς πως δεν έχουν και κάποια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.}


Προσωπικά αλλά νομίζω και οι περισσότεροι των συμμετεχόντων ανέδειξαν την Ζέος (από το Άργος) σαν την κορυφή όλων. Δυστυχώς όμως είναι δύκολο να την βρεις εκτος της περιοχής της.



Συνοδεία της μπυροκατάναξης είχαμε υπέροχα λουκάνικα, καλοψημένο κοτόπουλο (συγχαρητήρια στους ψήστες) και χοιρινές μπριζόλες (είχαν στεγνωσει λίγο). Ξεχώρισαν οι πίττες ολικής άλεσης


Την επιτροπή αποτελούσαν εκτός του γράφοντος οι Ασημίνα, Γιάννης Κ, Μαρία Δ, Δημήτρης Κων, Μερόπη Σγ, Σπύρος Ζι, Μαίρη Φιλ, Χάρης Λου, Γιάννης Μπο, Νίκος Λε (Καγιάκερ ή από εδώ και πέρα μάλλον surfer),Ζέτα Μαυ, Xάρης Μαυ και η συζύγος του..

Η ζεστή βραδυά κύλησε ήρεμα με τον Νίκο να μας παρουσιάζει την κάθε μπύρα ξεχωριστά, αν είναι για πριν ή για το φαγητό, με τι συνοδέυονται, που τις βρίσκεις κλπ.


Η παρέα επίσης ανέλυσε διεξοδικά και αθλητικά θέματα όπως το καγακ, το ποδήλατο, αλλά για κάποιο λόγο έδωσε έμφαση στο surf. Πάντως σίγουρα αυτό δεν οφείλοταν στην κατανάλωση της μπύρας, οι οποίες λόγω ποιότητας όχι μόνο δεν σε φούσκωναν, αλλά δεν σε ζάλιζαν κιόλας. ΑΛΛΗ ΓΕΥΣΗ που λένε.

 



Κατά τις 1.15 στο σπίτι μου, ενώ τα βλέφαρα μου βάραιναν, αναρωτιόμουν επηρεασμένος από τις άσχημες ειδήσεις που ακούμε καθημερινά του τελευταίους μήνες στην τηλεόραση , αν τα περί μη ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, δεν ισχύουν για τις ελληνικές μικροζυθοποιίες και ίσως είναι η εξαίρεση του κανόνα. Τόση ‘’μεγάλη ποιότητα’’ σε ένα ‘’μικρό μπουκάλι’’ δεν το συναντάς καθημερινά στην Ελλάδα.


Τα λέμε


Σπύρος

Οι μπύρες που δοκιμάσαμε ήταν οι εξής:
Septem Pale Ale, Septem Pilsner και Septem Honey Golden Ale (από την Εύβοια),
Corfu Pilsner, Corfu Real Ale Special και Corfu Real Ale Bitter (από τη Κέρκυρα),
ZEOΣ pilsner απαστερίωτη (από το Άργος) και οι πολύ καλές Weiss Beers της Βεργίνα (Ξάνθη)!



Άλλες ελληνικές μικροζυθοποιίες που φτιάχνουν καλή μπύρα και που μπορεί κάποιος να βρει σε μεγάλα super markets ή ενημερωμένες κάβες, είναι η Ρεθυμνιακή (Ξανθιά και Μαύρη Lager), η Πειραϊκή (Pilsner, Pale Ale και Lager), η Craft (με έξι διαφορετικές ετικέτες απ' τις οποίες θα πρότεινα τις Black και Smoked Lager), ενώ πιο δύσκολες να βρεθούν είναι οι μπύρες της Κρητικής "Χάρμα" (προς το παρόν μόνο στα Χανιά), της Ροδίτικης "Magnus Magister", της Πατρινής "Πολιτεία", της Μεσσηνιακής "Νέδα".

Για όσους ενδιαφέρονται για τις ελληνικές μικροζυθοποιίες, αλλά και την ποιοτική μπύρα γενικότερα, σας προτρέπω να επισκέφτεστε τους Μπυραματισμούς

1 σχόλιο:

  1. Ξεχασες εκεινη τη βελγικη, ξερεις εκεινη με το εξαίσιο φινο αρωμα (ποδαρίλας) και που μονο ο Ζιακας ηπιε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή