Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Στον Ερύμανθο με μπόλικο νεράκι - Μέρος 1ο


Σάββατο 09 Απριλίου 2011. Οι πληροφορίες του Παναγό για τα νερά στον Ερύμανθο ήταν ελπιδοφόρες. 15 πόντους στο νέο υδροδείκτη, υπολογίζεται ως μέτρια προς υψηλή στάθμη. Τον περασμένο μήνα είχαμε μπει με 30 ποντούς περίπου και βγήκαμε στη Λαμπεία, μια και κρίναμε πως το "Grand Guignol" δικαιολογούσε το όνομά του.


Μια παρένθεση αναφορικά με τον υδροδείκτη στα Τριπόταμα: Βρίσκεται στο ίδιο περίπου σημείο που ήταν ο παλιός, μετά τη συμβολή των ποταμών, τρία μέτρα πιο κάτω. Με στάθμη 15εκ. το πλάτος του ποταμού όπου τρέχει νερό είναι γύρω στα 4μ και με μέσο βάθος γύρω στο 1μέτρο, υπολογίσαμε παροχή γύρω στα 4-5μ3/δ.
Γενικότερα το θέμα μέτρησης των νερών στον Ερύμανθο είναι ένα θέμα, μια και η κοίτη αλλάζει πλάτος και βάθος ανά καιρούς και μάλιστα όταν το νερό περνά απ' όλη τη κοίτη που στο σημείο αυτό είναι τουλάχιστον 20μ πλατιά, ακόμα και λίγοι πόντοι παραπάνω στον υδροδείκτη μπορεί να σημαίνουν πολλά κυβικά παραπάνω, που να τον κάνουν απαγορευτικό στο φαράγγι μετά τη Λαμπεία. Για το δεύτερο αυτό κομμάτι, λαμβάνουμε υπόψη και τα νερά απ' τα 3-4 ρέματα που πέφτουν στην διαδρομή. Προσοχή λοιπόν στις εκτιμήσεις σας.


Στην ομάδα κρούσης έδωσαν το παρών οι Σπύρος Παναγόπουλος, Νίκος Χειμώνας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Χάρης Λουκόπουλος, Σπύρος Ζιάκας και Νίκος Μαυρής. Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων και σεναρίων επί σεναρίων για το αν θα έπρεπε να ρισκάρουμε να πάμε τ' αυτοκίνητο κατευθείαν στο τέλος του ποταμού στο Βιδιάκι ή στην ενδιάμεση έξοδο, στο υδροηλεκτρικό σταθμό της Λαμπείας, η λύση εμφανίστηκε σαν από μηχανής Θεός με το όνομα Trekking Ελλάς. Πράγματι, στην είσοδο του ποταμού συναντήσαμε τους φίλους μας Γιώργο και Γιάννη (αν και μεταξύ τους ο ένας φωνάζει τον άλλο "Γέρο" - όπως άλλωστε πολλοί Αρκάδες προς τιμήν του Γέρου του Μωριά) από την Trekking Αρκαδίας και τον Ηρακλή απ' την Trekking Γρεβενών αλλά και τ' άλλα παιδιά της εταιρίας που ξεχνώ τώρα. Είχαν ξεφωρτώσει μερικές μικρές βάρκες και περίμεναν κάποιους πελάτες - η Trekking Αρκαδίας κατεβάζει που και που μικρές βάρκες με έμπειρους ράφτερς στον Ερύμανθο. Τα παλικάρια φιλοτιμήθηκαν να μας εξυπηρετήσουν στα μεταφορικά, πηγαίνοντάς μας ένα αυτοκίνητο στην ενδιάμεση έξοδο, ώστε αν αποφασίζαμε να μπορούσαμε να βγούμε εκεί όλοι ή κάποιοι απ' την ομάδα. Σε επιφυλακή βέβαια είχαμε και έναν οδηγό, να έρθει να μας πάρει απ' το Βιδιάκι. Μη με ρωτήσετε λεπτομέρειες και "αν όμως... τι θα" γιατί δεν θα μπορώ να σας απαντήσω... Κλασσική οργάνωση TEAMadara style! Τους φακούς όμως τους είχαμε όλοι τσεκαρισμένους (εκτός απ' τον νεότερο της ομάδας που ως νεότερο και άπειρο σε νυχτώματα όμως τον κατανοούμε...)

Φωτό επάνω και κάτω: Σπύρος Παναγόπουλος στο κυρίως πέρασμα του πρώτου φαραγγιού




Πολύ γρήγορα "φάγαμε" τα πρώτα χιλιόμετρα, με το νερό να τρέχει πολύ καθαρό. Αν έλειπαν και τα άπειρα σκουπίδια πιασμένα στα κλαδιά των δέντρων... Δε θα σταματήσω να λέω πως μπορεί ο Ερύμανθος να είναι απ' τα ωραιότερα ποτάμια στην Ελλάδα και με πολύ ενδιαφέρον για kayak και rafting, αλλά παραμένει και με διαφορά το πιο βρώμικο, απ' τα σκουπίδια που πετάνε τα διάφορα χωριά! Ας δώσουν επιτέλους λίγο προσοχή οι αρμόδιοι. Ίσως το οτι το ποτάμι είναι στα όρια όχι μόνο νομών, αλλά και περιφερειών να έχει να κάνει με το ποιός θα το καθαρίσει. Αλλά το ποιός τα ρίχνει μέσα είναι κάτι που θα πρέπει να το κοιτάξουμε όλοι μας με μεγαλύτερη συναίσθηση.


Επάνω ο Νίκος Χειμώνας στο κυρίως πέρασμα και κάτω στο video ο Κονίδης


Φτάνοντας στο μεγάλο πέρασμα, βγήκαμε όπως πάντα να το ελέγξουμε. Το νερό όπως πάντα δυνατό σε αυτή τη πτώση του ενός μέτρου που σε ανάγκαζε όμως να προσγειωθείς μεταξύ συγκρουόμενων κυμάτων, σ' ένα τρελό roller coaster είκοσι μέτρων.


Κλασσικό τεσσάρι με πολύ ντελικάτη γραμμή όμως και δύσκολο πεδίο για roll. Χειμώνας, Παναγόπουλος πέρασαν με καλές γραμμές, Κωνσταντίδης το γύρισε στην όπισθεν, ενώ Ζιάκας χρειάστηκε μια οριακή στήριξη στη μέση του περάσματος και ο γράφων τέσταρε με επιτυχία το ρολ του. Ξέχασα κάποιον; Α... ναι... το Χάρη

(κλικ για μεγαλύτερες φωτό)

Το επόμενο πέρασμα του πρώτου φαραγγιού, το γνωστό και ως σιφώνι, είχε ξεκάθαρη γραμμή απ' τ' αριστερά.


Επάνω ο Λουκόπουλος στο πέρασμα και κάτω ο Χειμώνας



Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου